naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » starší články

Články (starší články)

Ve všech rubrikách je celkem 389 článků.

Omezit výběr na území


3. 2. 2006, Reinhard Mittendorf
GVZ Berlin

GVZ Berlin Síť veřejných nákladních center v Německu (Güterverkehrszentrum – GVZ) je zastřešována společností Deutsche GVZ-Gesellschaft m.b.H (zkráceně DGG). Ta se podílí na rozvoji jednotlivých GVZ především v rovině poradenství a expertíz. Síť GVZ zahrnuje v současnosti 23 center. Podívejme se blíže na situaci v okolí hlavního německého města. Berlín je obsluhován třemi GVZ: Berlin Ost v Freienbrinku, Berlin Süd v Großbeeren a Berlin West ve Wustermarku.


28. 1. 2006, Jan Bonev
ŠKODA 14T konečně v provozu s lidmi

ŠKODA 14T konečně v provozu s lidmi Dnes poprvé vyrazila nová pražská tramvaj č. 9111 z plzeňské Škody do zkušebního provozu s cestujícími. Je to rovných 50 dní od jejího příchodu do Prahy. Již několikrát si zájemci o svezení dělali plané naděje, jejich přání se naplnilo až dnes, když ve 4.27 opustila vrata motolské vozovny s orientací „3 Sídliště Modřany“. Věřte nebo ne, ale už od té chvíle je v obležení přátel kolejové dopravy.


23. 1. 2006, Branislav Řehák
Z Benešova u Prahy k Obskému moři a zpátky

Z Benešova u Prahy k Obskému moři a zpátky V prosinci předloňského roku jsem zjistil, že budu mít příležitost jet koncem června na služební cestu do Novosibirska. Ihned mi bylo jasné, že tam jet chci, a i výběr dopravního prostředku byl od první chvíle jasný. Sice se většina lidí okolo divila, že mi nebude vadit strávit týden ve vlaku, ale našlo se i pár takových, kteří mi řekli, že by rádi jeli taky. Předchozí zkušenosti s cestováním po Rusku vlakem jsem neměl.


12. 1. 2006, Jiří Slavíček
Okruh jihovýchodní Evropou

V druhé polovině září roku 1999 jsme ve dvou podnikli netradiční cestu na Apeninský poloostrov a Balkán. Navečer vyjíždíme z Pardubic rychlíkem do Olomouce. Ve vlaku kolega zjistil, že si doma zapomněl lodní lístek Bari – Patras. Později se ukázalo, že to nevadí a že já ho vezu zbytečně. V Olomouci přestupujeme do přeplněného IC do Bohumína. Odtud jedeme do Petrovic u Karviné.


26. 12. 2005, Jan Zukal
Logistické centrum FM Logistic v Tuchoměřicích

Logistické centrum FM Logistic v Tuchoměřicích Logistické centrum firmy FM Logistic, ležící na okraji obce Tuchoměřice na severozápadním okraji Prahy, je jedním z mála, které k návozu části objemu skladovaného zboží stále využívá železniční dopravu. Samotné logistické centrum o kapacitě 60 000 paletových míst bylo uvedeno do provozu v roce 1997 a již od počátku svého fungování je vybaveno vlečkou s krytou vykládací rampou, odbočující v km 29,620 z trati...


18. 12. 2005, Tobiáš Fuks
Nová akvizice Německých drah

Nová akvizice Německých drah Nejen Německá pošta (Deutsche Post, resp. DPWN) expanduje nad rámec svého tradičního oboru činnosti. I další německý státní dopravní gigant, Německá dráha (Deutsche Bahn, DB), provádí mohutné globální akvizice. Do své struktury, čítající mimo jiné spediční a logistické poskytovatele Stinnes Logistics a Schenker, přibude v nejbližší době americká firma Bax Global Inc. se sídlem ve městě Irvine v Kalifornii, koupená od americké firmy Brink's.


15. 12. 2005, Zdeněk Strnad, Jan Vašíček, Jan Bonev
Ukončení provozu na spojovací trati Praha hl. n. – Praha Mas. n. Hrabovka

Ukončení provozu na spojovací trati Praha hl. n. – Praha Mas. n. Hrabovka 10. prosinec 2005 byl posledním dnem pravidelného provozu na spojovací trati Praha hlavní nádraží – Praha Masarykovo nádraží Hrabovka. Vzhledem k postupující výstavbě tzv. Nového spojení tato krátká trať se značným stoupáním ustoupí nové mamutí stavbě a za několik let bude nahrazena čtyřkolejnou tratí, vedoucí po budované estakádě v místech někdejší třetí haly a točny depa Praha – Masarykovo.