naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » tratě » ukončení provozu na spojovací trati praha hl. n. – praha mas. n. hrabovka

Ukončení provozu na spojovací trati Praha hl. n. – Praha Mas. n. Hrabovka

text: Zdeněk Strnad a Jan Bonev
foto: Zdeněk Strnad a Jan Vašíček
vloženo: 15. 12. 2005

10. prosinec 2005 byl posledním dnem pravidelného provozu na spojovací trati Praha hlavní nádraží – Praha Masarykovo nádraží Hrabovka. Vzhledem k postupující výstavbě tzv. Nového spojení tato krátká trať se značným stoupáním ustoupí nové mamutí stavbě a za několik let bude nahrazena čtyřkolejnou tratí, vedoucí po budované estakádě v místech někdejší třetí haly a točny depa Praha – Masarykovo.

Poslední den provozu se jako vždy neobešel bez přítomnosti množství železničních fotografů a příznivců, stejně jako jízda vlaku EMOs 9354, který měl být posledním pravidelným vlakem, jedoucím z Hrabovky na hlavní nádraží (bohužel se tak nestalo, vlak již projel po trati Turnovsko-kralupsko-pražské dráhy přes výhybnu Vítkov „Centrale“). Na spojovací trati Hrabovka – hlavní nádraží byl úderem půlnoci – okamžikem přechodu na nový GVD po 133 letech zastaven pravidelný provoz a definitivně tak zaniklo přímé (ač úvraťové) spojení hlavního a  Masarykova nádraží, které bude nadále možné pouze úvratí přes žst. Praha-Libeň.

Pojďme si nejprve prohlédnout trať na několika snímcích Zdeňka Strnada z 6.8.2004.

Ocelový most nad Husitskou ulicí se vysokého věku nedožije.
Kusá kolej SEE nad Hrabovkou; po Novém spojení zatím nikde ani stopy. Už v srpnu 2004 se vyklízely budovy mezi spojkou a Masarykovým nádražím.
Ač se tak nezdálo, tento dům řádění bagrů mezi kolejemi přestál a od roku 2004 dokonce prošel rekonstrukcí. Opačný osud byl nachystán pro známý domek č. 141 na Hrabovce, v roce 2004 byl ještě obydlen.
Prostor připojení spojky na Hrabovce; vpravo jsou již dříve vytrhané kusé koleje. Běžný obrázek: vlak od hlavního nádraží přijel na Hrabovku.

Nyní se podívejme na změny, jaké se na trati a v okolí udály během jednoho roku. Snímky téhož autora pocházejí z 10. 12. 2005.

Běžný rychlík opouští hlavní nádraží a klesá k Hrabovce.
Kvůli značnému sklonu jezdilo po trati vždy podstatně více vlaků směrem dolů. Vlevo stoupá „Karel“, nahoře pak klesá „Duhovka“ přes výhybku 1XH.
Kolem mostu nad křižovatkou Husitské a Trocnovské se za rok nezměnilo nic, velké úpravy čekaly na ukončení provozu na trati. Zato pohled k Hrabovce už skýtá stavební ohradu a pásový dopravník nad tratí. V prostoru koleje SEE vede cesta na stavbu.
Ještě dvakrát okolí domku č. 141. Patrný je hlavní problém, který vedl stavbaře k tak brzkému zrušení spojky, totiž vysoká opěrná zeď pod portály budoucích tunelů, která omezuje přístup na stavbu a znemožňuje dobudování estakády.

Jak už to u rušených tratí bývá, poslední vlak mnohdy není tím skutečně posledním. Obdobná situace nastala i zde: na 12. 12. si společnost Skanska objednala průjezd poslední soupravy, vedené „Albatrosem“ 498.022, který poté odjel do Českých Velenic. Celou akci nám přiblíží fotografie Jana Vašíčka.

Poslední vlak se blíží od Libně – na Hrabovce už je v dálce vidět.
Supící kolos kříží zhlaví a zastavuje na koleji č. 3b.
Naposledy čeká na svou návěst... ...a naposledy odbočuje po patnácté výhybce vzhůru k hlavnímu nádraží.
Obrázek jako před čtyřiceti lety. Ani na tomto pohledu se za poslední desítky let nezměnilo prakticky nic.
„Albatros“ rozjíždí svoji soupravu a opouští Hrabovku.
Světla posledního vozu se ztrácejí v dýmu a páře, historie tratě Hrabovka – hlavní nádraží se uzavírá.
Zobrazit na celou obrazovku


diskuse k článku

založit diskusi

související diskuse

Železniční uzel Praha (ŽUP)