Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Brně | « předcházející | další » |
Trolejbusy v Brnědolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 507 Registrován: 3-2023 |
Čeká... a čeká. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 18 Registrován: 6-2023 |
Dotaz nejspíše na borce z Komína nebo Ostrova: Souviselo nějak použití elektrického ovládaní dveří IGE u 21Tr a 22Tr s nižším umístnění bočních blinkrů? Jde o to, že kromě jednoho (Plzeň 492, v.č. 13077, 2003) z 23 vozů 21Tr, které měly z výroby IGE a všech deseti 22Tr bylo umístění bočních pravých blinkrů a u většiny vozů 21Tr (22Tr u všech) i levých blinkrů o několik centimetrů níže oproti vozům bez IGE. To pravděpodobně mohlo vycházet s umístěním pák pro nouzové otevření dveří, které bylo u prvního vozu s elektrickým ovládání (DPMB 3035, v.č. 12976,2001) u všech tří dveří a právě u předních byl zasklený otvor s pákou přímo nad blinkrem, který byl v nižší poloze aby se tam tento mechanismus vešel. Na levé straně zůstal blinkr asymetricky výše, v původní poloze. U všech dalších 22 vozů byla tato páka už pouze jedna u druhých dveří (u 22Tr druhých a posledních), nižší poloha blinkrů však už zůstala zachována . Předpokládám, že páky u všech tří dveří byly uvažovány jako alternativa na přání nebo tam, kde by to vyžadovala legislativa a tak díra pro blinkr zůstala níže a aby bylo umístění blinkrů symetrické, snížilo se to i na levé straně. (Mj. i nedokončený skelet z připravované modernizace 21Tr tzv. plastového programu (v.č. 13076, 2002) měl otvory také na všechny tři páky.) V Brně bylo toto provedení na vozech 3040-3043 a 3601-3608 a v provozu se lišily i umístěním evidenčních čísel, které původně byly nad blinkrem (pod by se v tomto případě nevešly). Vím, že v rámci GO jste to sjednotili s ostatními vozy, stejně tak i u ojetin 3058, 3062, 3063 a 3064. Rekapitulace: Vozy 21Tr - elektrické ovládání dveří IGE a polohy bočních blinkrů V.č . 12976, 2001, DPMB 3035 - tři páky, levý blinkr v původní poloze V.č. 13057-13060, 2002, DPMB 3040-3043 - pravý i levý blinkr v nižší poloze V.č. 13077, 2003, PMDP 492 - pravý i levý blinkr v původní vyšší poloze V.č. 13094, 13095, 2003, DPmHK 54, 55 - pravý i levý blinkr v nižší poloze V.č. 13096, 2003, DPMJ 58 - pravý i levý blinkr v nižší poloze V.č. 13097, 13098, 2003, DPMP 392, 393 - pravý i levý blinkr v nižší poloze V.č. 13099-13101, 2003, PMDP 493-495 - pravý blinkr v nižší poloze, levý v původní vyšší V.č. 13107, 2003, Bratislava 6401 - pravý i levý blinkr v nižší poloze V.č. 13112, 13113, 2003, DPMP 394, 395 - pravý i levý blinkr v nižší poloze V.č. 13114-13117, 2004, DPMP 396-399 - pravý i levý blinkr v nižší poloze V.č. 13140, 2004, DPMJ 61 - pravý i levý blinkr v nižší poloze V.č. 13141, 2004, PMDP 496 - pravý i levý blinkr v nižší poloze A pro úplnost ještě : ostravský vůz 3312 (v.č. 13013, 2001), s klasicky pneumaticky ovládanými dveřmi měl minimálně do roku 2011 na levé straně také blinkr v nižší poloze. Mám to doložené na fotce z roku 2002 bohužel jen z leva. Nemáte někdo fotku z tohoto období na 3312 z pravé strany, kde by byla zřetelná výška blinkru? (vozy 3310 a 3311 mám z obou stran a tam je umístění v původní poloze). Jestli se také třeba nejednalo o kastli s přípravou pro IGE. Za případné reakce a doplnění díky. |
Jenki
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6098 Registrován: 5-2002 ![]() |
Nemáte někdo fotku z tohoto období na 3312 z pravé strany, kde by byla zřetelná výška blinkru? Máme. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 19 Registrován: 6-2023 |
Jenki díky, vypadá to, že na pravé straně je původní výška, takže to bylo asymetrické ale v opačném pořadí oproti 3035 IGE. Levá strana z 2002: 2011: https://seznam-autobusu.cz/dokumentacka/27521?searchParameters%5B carId%5D=15569&searchOrders%5B0%5D=date&searchOrders%5B1%5D=carLi stingOrder&searchOrders%5B2%5D=whenPublished&listUrl=https%3A%2F% 2Fseznam-autobusu.cz%2Fvuz%2F15569#photo 2014 už předěláno výše: https://seznam-autobusu.cz/dokumentacka/168074?searchParameters%5 BcarId%5D=15569&searchOrders%5B0%5D=date&searchOrders%5B1%5D=carL istingOrder&searchOrders%5B2%5D=whenPublished&listUrl=https%3A%2F %2Fseznam-autobusu.cz%2Fvuz%2F15569#photo |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9990 Registrován: 9-2004 ![]() |
OndraS - ten kabriolet čeká na co...nebyl plán vůz odvézt do Libchav, a tam to řešit? Ten problém je u nás, nebo ve fabrice? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 508 Registrován: 3-2023 |
Prý se nějak zdržela smlouva a v jejich karosárně nás mezitím předběhl jiný cizí vůz (aby jim nestála práce). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9992 Registrován: 9-2004 ![]() |
Díky za info. Jinak pár obrázků z výluky v ulici Jindřichova v Žabovřeskách (oprava již notně tragického povrchu vozovky), díky které je linka 34 odkloněna do vedlejších souběžně vedených ulic. Z toho důvodu byly do Komína staženy slatinské parciální vozy 3334-3339. Pro úplnost, linka 36 je v pracovních dnech mezi Českou a Komínem vedena po trase linek 32 a 30. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3684 Registrován: 4-2005 ![]() |
Konečně posílám nějaké obrázky z rozlučky s jednadvacítkami. Rád bych poděkoval organizátorům za uspořádání této akce, bylo to moc pěkné: A malinký bonus z Teplic:
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3685 Registrován: 4-2005 ![]() |
Co ještě projelo a nebyla to 21/22Tr...:
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 509 Registrován: 3-2023 |
Janatak: je to sice fakticky jedno, ale do Komína byla zapůjčena pouze 3335, zbytek si půjčily Husovice. ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9993 Registrován: 9-2004 ![]() |
OndraS - no vidíš, taky jsem mohl pořádně koukat po kurzovkách, než něco napíšu ![]() Pár fotek z vypravenosti na aktuálně výlukové lince 36 z míst běžně touto linkou nepojížděnými, tím spíš kloubovými trolejbusy... |
Diferák
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 314 Registrován: 12-2012 ![]() |
Tak teda dík, no. ![]()
ŠKODA OSTROV s.r.o
Dolní Žďár 43 363 29 OSTROV Česká Republika |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2417 Registrován: 3-2013 |
Taky se připojuji. V neděli to vyšlo trochu lépe. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9994 Registrován: 9-2004 ![]() |
Ještě jednou na skok za výlukou linky 34 v Žabinách... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 512 Registrován: 3-2023 |
No a neparciální vozy není kvůli výluce kam dát, z Komína je ve všední den pouze jeden krátký a ještě navíc pouze ranní kurs. A tak si ty nové vozy zase stouply "na hambu" ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7821 Registrován: 6-2005 ![]() |
Tak Slatina, ne?![]()
Makrelu neumeješ.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5546 Registrován: 7-2003 ![]() |
Nebyl náhodou ve smlouvě i článek o tom, že lze doplnit baterie ? Zajímalo by mě, jak by se k tomu postavil dodavatel výzbroje ![]()
8bity vseho sveta spojte se .
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7822 Registrován: 6-2005 ![]() |
Pvvs: tak napřed je někdo musí koupit. ![]()
Makrelu neumeješ.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 515 Registrován: 3-2023 |
Pvvs: na stávající Maria baterky doplnit nelze (neumožňuje to střecha), vyžadovalo by to velké úpravy. Nová várka Marií - je to právě v jednání - bude na budoucí montáž připravena. Můj názor je: potřebujeme mít všechno s baterkama? Parciální trolejbus je obecně super věc, a velmi smysluplné využití baterií v dopravě obecně. Ale musím pro ně to využití mít, jinak s sebou vozím dva miliony a 1,5 tuny navíc zbytečně. Anebo, na výluky typu Jindřichova by stačilo, kdyby měl vůz malinkatou baterku se čtvrtinovou kapacitou. |
Mauricio
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11129 Registrován: 4-2005 |
Bylo by určitě dobré, kdyby se to využívalo vyjma výluk i na běžné linky, případně prodloužení stávajících linek, klidně i na jejich vhodnější trasování. Mít parciály kvůli tomu, že se jednou za rok objíždí výkop v silnici a jednou za pět let je zavřená celá silnic, to mi taky moc smysl nedává. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 517 Registrován: 3-2023 |
Na takovém využití se pracuje, otázka je spíše položena tak, jestli si nebudeme umět najít práci pro obyčejné sólo trolejbusy. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2420 Registrován: 3-2013 |
Moje idea je taková, že by TNS12 bez baterek měly z části nahradit parciály na běžných trolejbusových linkách a 32Tr by měly být využity na případné trolejbuso - autobusové linky. Výhledově by to chtělo i nějaké parciální kloubáky jako náhradu 31Tr + něco navíc (třeba na linky 44/84, 50). Ovšem zásadní otázka je, kam ty vozy navíc dát. Dokud se nepostaví ta Slatina a neobnoví Komín, tak to na další větší rozvoj trolejbusů moc nevidím. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3692 Registrován: 4-2005 ![]() |
Musíme drátovat co nejdříve a nejvíce. Jinak zhynem. Parci doplněk /výluky, konečné úseky tratí. Praha je zatím totálně bída, takto to přece nikdo soudný nechce...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9996 Registrován: 9-2004 ![]() |
Michal_Ř - myslíš jak, že Praha totálně bída? Já bych naopak řekl, že ti do toho šlapou neuvěřitelným tempem. To že se tam striktně trvá na úsecích bez trolejí je sice provozně nešikovné, ale to se časem taky posune kýženým směrem. Vzhledem k tomu, že jsme si trolejáky v Praze před nemnoha lety neuměli ani představit, je současnej stav hodně hodně pozitivní. I z hlediska nově budovaných a plánovaných tras. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1970 Registrován: 10-2010 |
![]() "Musíme drátovat co nejdříve a nejvíce. Jinak zhynem. Parci doplněk /výluky, konečné úseky tratí. Praha je zatím totálně bída, takto to přece nikdo soudný nechce..." |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 518 Registrován: 3-2023 |
Už to začínalo vypadat, že se na ni zapomnělo. Snad si s tím Sdružení opravárenství a rozvoje poradí, střechu na NS prý ještě nikdy neměnili. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9997 Registrován: 9-2004 ![]() |
No super, když vemu dobu od toho střešního crashtestu, což už bude v květnu rok od odstavení, tak řekněme v září 2027 bude v provozu a to ještě zda-li...![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 28 Registrován: 9-2018 |
![]() "No super, když vemu dobu od toho střešního crashtestu, což už bude v květnu rok od odstavení, tak řekněme v září 2027 bude v provozu a to ještě zda-li... ![]() Čili aspirant na budoucí retro vůz 32Tr ![]() ...Jinak o uplynulém víkendu si k drátům po zimním spánku čuchnul vůz 3061 a moc se mu to líbilo ![]() Srdečně Vás tímto zvu na DOD v Pardubicích dne 17. května, kde bude Karkulka jezdit ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3693 Registrován: 4-2005 ![]() |
Chlapci, já trolejbusům v Praze fandím co nejvíce, to víte. Mám ale zpětnou vazbu, že s nimi řidiči příliš nechtějí jezdit. Což se nedivím. Můj kamoš z Řep, kterému jsem trolejbusy v Brně i jinde vychvaloval včetně třeba vynikající úrovně TV v Plzni byl zcela proti trolejbusům. Dnes má kurz. Ale stejně k tomu nemá vztah. Jinak, přátelé, je třeba uznat, že s dlouhánem to fakt není sranda. Byl jsem svědkem skvělého manévru řidiče při výjezdu z Velezlavína, kdy nejprve hodně přetočil přední článek doleva, pak srovnal a tím docílil celý vůz postavit téměř do rovna. Tím nebyla zablokována přiléhající křižovatka. Super.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 48 Registrován: 6-2024 |
Nevím, jestli to úplně patří do této diskuze, ale je to odpověď Michal_Ř: Myslíte, že atraktivita řidiče trolejbusu v Praze je ovlivněna počtem linek? Pro většinu lidí nebude zajímavé jezdit pouze jednu, příp. dvě linky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3694 Registrován: 4-2005 ![]() |
Počtem linek nikoliv, spíš počtem neustálého stahování/natrolejování sběračů, zejména na lince 58. A obecné nedůvěře, ale to se snad všechno zlepší.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3695 Registrován: 4-2005 ![]() |
Dnes jsem jel linkou 30 ze Soběšic na Štursovu, bylo to cca ve 14:30, když jsem tam přijel. Čekal jsem, že vzhledem k výluce pojedeme z Přívratu po trase linek 44 a 67 přes Rosického náměstí, ale jeli jsme normálně po Kroftové. Ale vůz za námi jel přes Rosického náměstí... Zajímavé:-) Docela překvápko![]() (Příspěvek byl editován uživatelem Michal Ř .)
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7828 Registrován: 6-2005 ![]() |
Duch matiky: najde se i dost lidí, pro které je jedna linka zajímavá. Největší problém je ona spolehlivost a pak pro místní novinka, která má svá specifika. Praha jde svou cestou. Není optimální, ale aspoň se ukáže, jak.tento způsob je rozumný. U některých věcí se už nyní ukazuje, že toto není úplně dobrá cesta. Hodně problémů se ale vyřeší, až se postaví vše plánované. Naprosto chápu řešení, kdy budoucí úseky se vynechají a postaví až s výstavbou úseku, který tuto část bude potřebovat. Většina děr na 58 je z tohoto důvodu. Třeba přerušená trolej od Jiráskova mostu na Karlovo n., kde má být nabíjecí stopa má také svoji logiku. Ostrovní, nabíjecí trolej mohu napojit na tramvaj bez nějakých obav stran řešení izolace mezi úseky s různými hladinami napětí. Jen teda s podmínkou, že nabíjení bude statické, bez popojíždění. A obdobné řešení by šlo i v Brně, kde odpadá problém s oddělením systémů, neboť je to na mnoha místech stále společný systém. Např. Erbenova by šla připojit k tramvaji, aby se vytvořilo nabíjecí místo. Nedělám si iluze, ze by se celá 46 podařila dát pod trolej, ač 95% by teoreticky pod ní být mělo. A historicky i Brno mělo svým způsobem podobnou síť, jako Praha. Úseky byly spojeny jen manipulačními tratěmi. Jen tehdy to muselo být celé pod drátem, protože nebyla alternativa.
Makrelu neumeješ.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3696 Registrován: 4-2005 ![]() |
Byla zprovozněna trať z ulice Chodské (linka 32) doleva do ulice Tábor. Křižovatka Kounicova/Tábor (propojení s linkami 34 a 36) je zatím trolejově beze změn. Mobilní dokumentace pohledem jízdy od centra:
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3697 Registrován: 4-2005 ![]() |
Jinak v souvislosti s výše uvedenou pozvánkou bývalé 3061 na jízdy do Pardubic mě napadá, že si zajezdí již ve třetím trolejbusovém provozu u nás t.j. Jihlava, Brno, Pardubice. 3218 má zatím Brno, Ústí n. L. a Teplice. Samozřejmě na echt stařešiny třeba TMB to nemá, ale není zase tolik vozů řekněme ještě nedávno jezdících v pravidelném provozu. Napadá mě patnáctka 38/572 České Budějovice, Ústí, Jihlava. (Příspěvek byl editován uživatelem Michal Ř .)
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3329 Registrován: 6-2005 ![]() |
Michal Ř: Co je bráno jako nedávno? Takové historické trolejbusy jezdící v Pardubicích, tak ty zrovna také mají za sebou několik měst. Nebo i pardubická 28Tr 404 toho hodně projela. Nebo, jestli mohu počítat, že všechny vozy ze Škodovky si projely i část Plzně, pak naše jihlavské 26 Tr 78 a 88 se podívaly navíc i do Pardubic. https://jihlavskymhd.g6.cz/fotky/78.htm (4. fotka)
::: jihlavskymhd.g6.cz ... MHD v Jihlavě
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3698 Registrován: 4-2005 ![]() |
Tak Plzeň resp. Ostrov jsou jasné a upřímně jsem tyto lokality opomněl, ale to z logiky věci absolvovaly všechny vozy ze Škodovky. V této souvislosti bych si nakopal vlastní pr..., když jsem byl mnohokrát v Krušných horách poblíž a trať ještě existovala, samozřejmě se tam nejezdilo pravidelně, ale nemám nic. Jak blbec jsem kamarádům u radnice v Jáchymově vyprávěl co to je za dráty...ale nemám nic. No, napiš třeba o těch vozech, ano, mnoho vozů se někam prodá, to je normální, nebo prototyp něčeho, ale myslel jsem zcela běžný vůz řekněme 14, 15, 21, 22, 24, 25, dobře, třeba i další řekněme v rámci bývalého Československa:-) Prostě většina vozů v jednom městě začne i skončí, některé ale mají provozní historii zajímavou.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 528 Registrován: 3-2023 |
Nový celopolep - 3320, Ekodotace. Zaměrně fotka nehotového, však si to na ulici najdete ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3701 Registrován: 4-2005 ![]() |
Pěkné:-) V Brně máme reklamních trolejbusů strašně málo, autobusy a zejména šaliny vítězí. Je to nezvyk, když třeba jsem v Budějkách, tam zase je snad půlka trolejbusů reklamních. Vlastně by mě zajímalo, proč jsou asi všeobecně v městech s tram, bus provozem preferovány tramvaje v rámci reklamy...? Nebo alespoň mám ten pocit.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3702 Registrován: 4-2005 ![]() |
Jestli ještě mohu, co vozy z letiště, je tam nějaký pohyb?
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1160 Registrován: 7-2010 ![]() |
Tak tramvajemi projede nejvíc lidí, takže to je nejvíc na očích, navíc jezdí nejvíce centrem, kde se pohybuje nejvíce lidí statisticky. A dále asi i plocha, která je mnohdy mnohem větší než na autobusu/trolejbusu. (Příspěvek byl editován uživatelem Dprm.)
pride time!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 529 Registrován: 3-2023 |
MichaŘ: některé 32Tr jsou pořízeny z dotací, na ně nelze reklamy umisťovat. Obecně ale ano, trolejbusové celo-reklamy jdou spočítat možná i na prstech (tipnu z 3191, 3209, 3210, 3260, 3261, 3275, 3276, 3016, 3030, 3045, když tedy vynecháme obě původně bílé nereklamní AC) Vozy z letiště by měly postupně mizet od května. Je s tím hodně průtahů ohledně vysoutěžení přepravy na straně UA, nebo i nějaký zádrhel na straně PL kudy hodlají jet. (Příspěvek byl editován uživatelem -OndraS.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1 Registrován: 4-2025 |
A ono někomu vadí, že trolejbusy nejsou (tak moc) polepeny reklamami? Většinou je to přes okna (mně osobně to vadí při pohledu ven, nemůžu se přes to dívat - ale chápu, že to vadí jen někomu). A upřímně ty reklamy jsou většinou dost škaredé... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 530 Registrován: 3-2023 |
I tahle je bohužel přes levá okna. Ostatně dnes na lince 39. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3703 Registrován: 4-2005 ![]() |
janneckar: mně to nevadí určitě:-) Ondra: díky za info ohledně vozů na letišti.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2087 Registrován: 4-2011 ![]() |
některé 32Tr jsou pořízeny z dotací, na ně nelze reklamy umisťovat Tenhle "paradox" jsem nikdy nechápal. Neměl by žadatel i poskytovatel spíš mít radost, že takhle se ty vozy snadno, a možná i dřív, splatí?
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1520 Registrován: 5-2009 ![]() |
Focus1976: Tam, kde končí zdravý rozum, začíná úřednická logika. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 418 Registrován: 7-2002 |
Pro upřesnění: reklama je příjem a dotace na vozidla jsou koncipovány jako "neziskové". Takže de iure bys musel případný příjem za reklamu poslat zpět do EU. Na první pohled to opravdu vypadá jako byrokratický nesmysl. Ale příjmy z dotovaných projektů (velmi zjednodušeně: veřejná podpora) musí mít nějakou hranici. V tomto, i mnoha jiných, případě je rozumně nastavena na nule. Jakékoliv výjimky (např. reklama na trolejbusech) by byly cestou do pekel. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1521 Registrován: 5-2009 ![]() |
Jste si tím jist? Zisk a příjem jsou v ekonomii dva úplně odlišné pojmy. S takovýmto paušalizováním by se zpátky do Unie mělo posílat i jízdné. |
Pajzák
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9444 Registrován: 6-2015 ![]() |
Nedivil bych se tomu. Autobusy pro linkovou dopravu koupené za dotace taky nesměly jinam než na zakázkovou dopravu, žádný zájezd, žádná komerční doprava. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 531 Registrován: 3-2023 |
Ono je to - jestli se nepletu - komplikovanější. Myslím že Snip&co si od DPMB (a taky od DPMJ) pronajímá reklamní plochu a z ní má teprve zisk. To je potom tedy více zřejmé, proč na to nelze použít dotační vozidla. Obdobně nepř. nelze (aspoň co vím) aplikovat úsekové či stacionarní měření do staVeb, které byly postaveny s využitím dotace. Jentam nějaká doba, odkdy to jde, kdy "vyprší" ta "dotační životnost". |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7838 Registrován: 6-2005 ![]() |
Tak ta dotace má za úkol zajistit nová vozidla bez toho, aby bylo nutné výrazně zvyšovat jízdné a doprava tak mola být dostupná všem vrstvám, byla "ekologická", vozidla bezpečná atd. Což, minimálně papírově, stará vozidla nesplňují. Jelikož daní za ekologii je vyšší cena, tak proto se nákup dotuje. Kdyby si na to dopravce mohl vydělat přímo, třeba za použití reklamy, nejsou potřeba dotace. Takže omezení na komerční využití chápu. Poskytovatel právě žadateli platí, takže vozidla jsou už zaplacená, ne že se mají zaplatit dříve, neboť žadatel si musel vzít oůjčku na nákup. Stejně jako v IDS je podmínka jednotného laku. Technicky vzato do ceny za km musím promítnout i "ztrátu" za reklamu. A co píše Zghk je vlastně fakt. Když se PRODAL vůz, který byl nahrazován dotovaným, tak poměrná část ze zisku se musela vracet dotačníkovi. Takže i z reklamy by se to mělo odvádět. S úsekovým měřením to ale nechápu, tohle není příjem, ale bezpečnostní opatření...
Makrelu neumeješ.
|
Jenki
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6107 Registrován: 5-2002 ![]() |
S úsekovým měřením to ale nechápu, tohle není příjem, ale bezpečnostní opatření... 11 z 10 obcí s rozšířenou působností s tímto názorem nesouhlasí ![]() |