Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Historická vozidla | « předcházející | další » |
Historická vozidladolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9558 Registrován: 12-2005 |
Malé výročí |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1348 Registrován: 1-2017 |
Zdravím vespolek, mám doma nějaké zachráněné díly na veterány, co měli jít na skládku. Poradili byste mi, k jakému vozidlu jsou? Já jsem si myslel, že na Brouka, ale ta světla mi přijdou jiná. 1) 2ks světel, respektive pouze reflektorů a skel. 2) Pokličky - 1x FIAT a 4x VW (Brouk? T2???) 3) Karbec a klakson 4) Zapalovací cívky Díky za nápady. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9590 Registrován: 12-2005 |
Karburátor je trabant a vw pokličky jedničkovej golf. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1351 Registrován: 1-2017 |
Martin_100: Díky. Když na to koukám, tak světla by také mohla. Cívky vypadají také na trambanta. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9594 Registrován: 12-2005 |
To ne světla budou z něceho jinýho. Tabant nema ty vystupky po okraji. Drží v hrnci přes pérka. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1352 Registrován: 1-2017 |
Myslel jsem toho golfa. Z trbanta pouze cívky s fajfkama a karbec. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 186 Registrován: 1-2013 |
Jussi: Na světlech vidím SIEM, takže spíš cokoliv italskýho 60.-80.léta. Na začátku tisíciletí pak obnovili výrobu na Vespu apod. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 446 Registrován: 3-2023 |
Tak jsem přes svátky nelenil a v nevytápěné garáži (ale nikdy tam nemrzne) jsem připravoval vytažení motoru ze Zimmera. Hned po prvních jízdách tam totiž začalo cosi klepat a rozhodl jsem se, že než to nějak léčit, že se bude rovnou operovat. Motor nikdy venku nebyl a při renovaci se odstrojil na blok s hlavama, změřily se tlaky a dál se nehrabalo, což se nyní vymstilo. No bylo to buď anebo. Uvidíme, co se tam najde, no to se tu brzy pochlubím. Vyndat to není jen tak, žirafa má vyloužení asi 1,2 metru, ale Zimmer má střed motoru 1,8 metru od nárazníku. Přijde tedy na řadu to, kvůli čemu jsem koupil barák, tj. oko ve stropě (na půdě je zeshora chyceno do Íčka) a kočka, a po zvednutí motoru se bude muset nějak podložit převodovka a to tak, aby se s autem dalo poodjet dozadu (ameriky s podélným motorem a náhonem na zadek mají motor a převodovku jako jeden celek uloženu na třech silenblocích - motor dva na boku a převodovka jeden vzadu, ta tedy sama nedrží). Zítra přijede můj osobní mechanik mi s tím pomoct ven. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 699 Registrován: 10-2014 |
A nepůjde převodovka podvazat popruhem a zavěsit za hranu motorového prostoru? Na stejšnu běžný způsob,motor a převodovka jsou uloženy stejně,jen to bude trochu jiná váhová kategorie... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 447 Registrován: 3-2023 |
No právě, na tu motorovou stěnu to není za co uchytit, je tam leda tak motorek od stěračů Motor má cca 200 kg a 4kv. převodovka má 100, tahle je tříkvalt, tak je kratší a trochu lehčí. (Příspěvek byl editován uživatelem -OndraS.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 448 Registrován: 3-2023 |
No a je venku a už odjel do dílny, kde tomu víc rozumí. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 449 Registrován: 3-2023 |
No a za odpoledne jsem to pod dohledem kolegy rozdělal a zjistili jsme problémy. Zaprvé, motor není 4,2 litru, jak se celou dobu traduje, ale je to "obyčejný" pětilitr. Je na něm rok výroby 1980. Mustang se v roce 1980 s pětilitrem nedělal, tedy velmi pravděpodobné je, že původní slabou 4,2 litru v Zimmeří továrně vyhodili a dali tam novy pětilitr. Doted se to nevědělo, kód motoru je zespoda velmi těžko viditelný, a motory zvenku vypadají stejně, 4,2 litr má stejný blok, jen menší vrtání. Vyhoda, že to není 4,2 litr, je v tom, že na ni by nešly sehnat nové písty, protože; Motor má pět pístů jiných, novějších. Už to je problém, neboť ty staré mají velké vybrání na vršku hlavy kvůli snížení komprese, ty nové jsou bez vybrání a mají asi i jinou hmotnost a to určitě kultuře chodu neprospívá. Čtyři písty mají zlomené kroužky a to i nadvakrát. A hlavní problém, jeden píst má ulomenou stěnu mezi kroužky a vesele to tam vše běhalo zjevně opravdu dlouho. Kdyby motor uměl mluvit, tak by asi i řekl, kdo kdysi opravoval vanu. Asi byl stržený vypoušťák, a tak někdo sehnal jinou vanu, ale z ní vyřízl kus plechu i s tím vypoušťákem a navařil tento kus do staré vany. Proč, když jde vana z motoru krásně sundat a nic jí zavazí, nevím. A jak do toho flexkou řezal, řízl i do sacího koše olejového čerpadla. To ale asi nevěděl. Ale co to je za nápad, řezat do vany a piliny tímto nacpat do motoru, to nevím. V devadesátkách se opravdu děly věci. Budeme tedy měnit všechny šály, písty, čerpadlo, sací koš a když už jsme v tom tak i vačku, hydroštely a na hlavách gufírka na ventilech. Samosebou všechny těsnění. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9605 Registrován: 12-2005 |
Když vidim americký pořady o autech tak se nedivim ničemu. Amíci nejen že jslu tupci, oni jsou i ukrutný prasata. Nicméně jim zavidim tu automobilní svobodu kde jim stát skoro do niceho nekecá. Dělek si s autem co chceš ale nesmíš s tim nikomu ublížit. |
Pajzák
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9010 Registrován: 6-2015 |
Zato v Plzni je to výkvět intelligence. Pavel a Martinové odpustí. (Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 450 Registrován: 3-2023 |
No ono je pravděpodobnější, že to někdo opravoval tady v ČR. V americe vy neměli problém sehnat sadu nových pístů a vanu by vyndali v každým zapádákově, nehledě na ro, že Sylvester to určitě nesrihl zmrvit. Spíš to dorasovaly výměny olejů tady u nás, protože se tam lilo kde co. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9606 Registrován: 12-2005 |
Za prvý jsi asi rozumově velmi podprůměrný, když nechápeš, že nemáš reagovat na moje přispěvky. Za druhý co a jak mají v Plzni mě zas tak moc nezajímá. To je jejich problém. Ale v Plzni znám mnoho lidí a nikdo není tak zbytečná existence jako ty. |
Mauricio
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11039 Registrován: 4-2005 |
Na nic víc se nezmůžeš? Smutné |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9607 Registrován: 12-2005 |
A co by sis jako představoval? Myslim si že na toho ubožáka plejvam svoji energií víc než dost. Bohužel tuto fórum jede na velmi starý platformě. Na modernějšich by stačil ignor. On by neviděl moje statusy, já bych nemusel rešit jeho přitomnost a útoky. A vy ostatni byste byli ušetřený Pajzákovo trapných provokací vůči mojí osobě. Všimni si že vždycky zahájí útok mym směrem aniž by se ho daný téma týkalo. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 701 Registrován: 10-2014 |
Takže komplet generálka,no potěš. Když vidím kolik stojí go na "obyčejnou" škodovku... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 451 Registrován: 3-2023 |
No já už do toho auta nasypal vyšší desítky tisíc, takže ta oprava motoru už je jenom takový "dosypaní". Jak jsem to včera s kolegovou pomocí rozkuchal, odjíždel jsem od něho s pozitivními dojmy. Problém klepání - ten ulomenej píst - byl nalezen a to mi ke štěstí stačí. Věci na opravu už jsou objednány, dohromady i s clem a DPH jsem někde na 760$ takže asi 19.000,-. S nějakou vatou pro kolegu, ktery se bude věnovat použitelným dílů, to vidím někde ke 30.000 a auto pojede jako za mlada a budu ho moct konečně oficiálně předat muzeu (byť parkovat bude stejně u mě). Odvoz motoru byl proveden stylově |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 702 Registrován: 10-2014 |
Hmm, go motoru Š 1202 bez hlavy je za 43 a je to usmolenej čtyřhrníček |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9608 Registrován: 12-2005 |
Tak vseobecně na ameriky bejvají ceny dílů přívětivý. Přecijen ty motory jsou vcelku stavebnice napříč značka. No a jezdi jich miliony. Na to se vyplati vyrábět dily ve velkym takze i ceny můžou bejt přívětivější. Těch škodovek už tolik nejezdí a je to spíš lokální fenomém. (Příspěvek byl editován uživatelem Martin_100.) |
Pajzák
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9015 Registrován: 6-2015 |
A všiml sis, že na tebe zareaguju jen v případě, že se chováš jako pubertálně-vševedoucí debil? K poslednímu tvému příspěvku nemám důvod cokoliv dodávat, tam s tebou v rámci mých chabých znalostí problematiky souhlasím. Ale když pozurážíš obvykle paušálně celou vybranou skupinu jen proto, že nemá tvé vidění světa, tak prostě nemlčím. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9609 Registrován: 12-2005 |
Tak se podivej jakym způsobem amici prezentujou svojí práci na autech. Těch poradů je v televizi dost. K tomu si prohlidni auta co se tu prodavaji dotaženy z ameriky jakože po renovaci. Takovy prasárny co jsou schopny před kamerou predvadět jsou do nebe volající. Na poblití. A ano pokud to někdo zaslouži tak ho fakt nebudu chválit. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 453 Registrován: 3-2023 |
Tvl nechte toho už. s tím motorem, no tak ono záleží na tom, co od toho člověk čeká. Tohle je spíš oprava a ještě pouze za cenu dílů, protože si to nějak udělám napůl sám. Generálka osmiválce se vším všudy se dá udělat klidně za 100.000. |
Pajzák
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9016 Registrován: 6-2015 |
Ondro, máš recht, stejně to je házení luštěnin na zeď. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9610 Registrován: 12-2005 |
Njn Ondro znáš to o tý potrefený huse? On se prostě ozvat musí jak nám vysvětlil. |
Pajzák
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9017 Registrován: 6-2015 |
Ano. přiznávám. Jsem Američan pracující na STK a úřadě, bývalý policajt, řidič MHD a určitě ještě něco navíc. A ano, už končím. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 456 Registrován: 3-2023 |
Vyhlašuju kandidáta na "blbost roku": Poté, co jsme motor rozebrali, a věnovali se těm popraskaným kroužkům a odlomenému pístu, nějak jsme dali hlavy válců bokem, nevěnovali jim zatím pozornost, a až dneska jsem si je přivez domů, a čučím na ně. No a ony jsou z té 4,2 litru. Tak si to shrňme. Blok 5 litr, hlavy pro 4,2 litr. Někdo přes velikej čtyřkomorovej karburátor a tuningovej sací klín plní hlavy s malýma ventilama, aby nacpal směs do velkých válců, a poté se snaží dostat zbytek té směsi přes malý ventily do vejfuku. Není tedy divu, že dalo práci to přivést do kultivovaného chodu za cenu toho, že to pořád žere jako malý rypadlo. A když to nežere, tak to zase hezky nejede. |
Pavel2
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 20263 Registrován: 8-2002 |
Takže budeš kupovat 5litrovou makovici? Co to bude asi stát? Můžeš si gratulovat že tvoje auto je naprosto unikátní a jedinečný |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 457 Registrován: 3-2023 |
Udělám jeden pokus o koupi, v pondělí budu mluvit s jedním kamaradem, co má staré 5litrové hlavy z motoru, kterému dával hliníkové tuningové. Pokud bude rozumná cena, koupím je a k nim i svody (ty má zase jinej člověk). Pokud to bude nějaka drahota, tak tam necham tyhle ze 4,2 litru, nějak to fungovat bude i tak. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9619 Registrován: 12-2005 |
Pokud bys je nechával pak by asi stálo za zvážení osadit jiný vačky aby ventily zůstaly dýl otevřený kdyz musí nakrmit/odvětrat větší spalovací prostory. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 458 Registrován: 3-2023 |
Vačka je kupodivu stejná jak na tu 302, tak na 255 cu.i. Tedy myšleno ta základní vačka. Dělají se různé další "stage". Ale s tím nechci vůbec experimentovat, čím víc číslo "stage", tím víc problém motor udržet v hezkém chodu v nižších otáčkách. Příklad bráchovýho Monte Carla (to je sice smallblock chevy, ale princip stejnej), kterej má tu první ostrou, a už je s tím problém na volnoběh. Cely auto se chvěje jak kdyby mělo zimnici. Zase ale jede dobře pod výkonem. Stages (příklad): http://btsracing.net/cdn/shop/files/s-l1600_135f9629-447b-405a-8f 94-a64c057eae48_800x.jpg |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9620 Registrován: 12-2005 |
No to je jadny volnoběh pak musi bejt o něco vyšší aby to běželo nějak zlrozumě. Ale zase by se tim dal vykompenzovat ten vétši objem co se musi procpat menšíma ventilama když budou dýl otevrený. Jo je fo laborování o tom žádná. Ale kupodivu by to pak nemuselo tolik žrát protoze bych předpokladal že se o něco zmenši saci ztráty a motor se snáz nadechne. Ale jako jestli se to necha naladit i takhle aby to jelo tak bych spotřebu neřešil. Kolikrat do roka se s tim pojede že.... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 459 Registrován: 3-2023 |
Ovšem obecně se motorářská scéna v USA shoduje v tom, že jakýkoliv komponent z motoru 255 je vhodny pouze jako těžítko nebo do sběrných surovin. Nejde to ladit vůbec nijak. Tedy kdyby to mělo původní blok 255, mohl bych hovořit o historickém zachování motoru 255 pro další generace ("tak asi takhle se nemá dělat motor, děti"); za současného stavu bude ale lepší si na nic nehrát a postavit z toho obyčejnou 302. O výkon tu nejde, prioritou je, aby to jelo hezky při normální jízdě a nežralo 30 litrů jako doteď. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 461 Registrován: 3-2023 |
Tak pokračování monologu; navštívil jsem známého, k dispozici pěkné hlavy 302, ale má to jednu vadu. Mají kód C90E-E, což by měly být podle dekodéru hlavy na 351 cubic inches motor (tedy 5,7 litr) roku 1969, jenže ejhle, čumím na ně a je na nich odlit nápis "302" a jak tak študuju us fóra, tak z toho nejsem chytrej. Každopádně je to stejně jedno, poáč stejně mají rozdílné umístění vodních kanálků. Kdyby někoho jen tak z nudy zajímalo a chtěl se zasmát, kolik verzí hlav existuje na V8 motory Ford, tak zde (ty moje na 4,2litr jsou E0SE-AB): http://www.enginelabs.com/engine-tech/engine/reference-ford-ohv-c ylinder-head-casting-numbers/ Takže nic. Něco nabízí bazoš, ale jsou to vśechno díly vytažený někde z hnoje nebo plesnivé půdy a nebudu kvůli tomu trávit čas. Je tedy jasno, motor poskládám z toho, z čeho poskládán doteď byl. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 462 Registrován: 3-2023 |
No a ještě objednáme vahadla... Lůžko pro vahadlo - levá fotka- má šikmé olejové drážky a ty umí při nevhodných podmínkách vydřít do vahadla viz vpravo ty vyleštěné časti. Čím víc to do sebe "pasuje", tím je prostor pro olej menší. Končí to údajně tak, že to do sebe pasuje tak dobře, že to přes vybroušenou hranu musí "přeskakovat", až to nepřeskočí a radši se ulomí nebo ohne šroub, co drží lůžko. Začíná mě to bavit... |
Pavel2
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 20267 Registrován: 8-2002 |
Je vidět, že detailní znalost ti nechybí a složíš to zas tak, aby motor v rámci možností běhal obstojně. Já ti určitě držím palce |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 464 Registrován: 3-2023 |
Děkuji. Moje znalosti jsou útržkovité, tedy nikoliv komplexní. Blok, písty, šálky klikovky, zkrátka spodek motoru mi připraví kamarád co US auta opravuje (byť dělá většinou GM produkci), já si připravím pouze hlavy a nastrojím na hotový blok ten vršek (hlavy, sací klín, rozvod, kryt rozvodu / vodní pumpu. Pak to naškolíme do auta a to už si doskládám sám. Popsaný problém s vahadly mi vysvětloval jiny kamarád co Fordy dělá, on mi repasoval i ten atypický karburátor. Tedy že bych tomu rozuměl, se úplně říct nedá. Já se tady těch "velkých" akcí jako motor ven, vyndat převodovku apod dost bojím, furt vidím ve všem problém a často jsem překvapen, že to třeba vlastně šlo hezky. Výhodou tady těch motorů je, že to je taková traktorová technika. Tedy ne že by to fungovalo vylágrovaný a sneslo jakejkoliv olej, ale všechno je to takový surový, odlitky jsou kus ingotu a je to OHV s dvěma ventilama, rozvod je řetězem, v motoru není jediná součástka z plastu. |