Diskuse » Železnice » 380 a nové lokomotivy ze Škody Plzeň | « předcházející | další » |
380 a nové lokomotivy ze Škody Plzeňdolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
autor | příspěvek |
---|---|
Vechtr
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 582 Registrován: 12-2015 |
Mladějov: teď tam je, ale pokud by se tam mělo montovat ETCS, tak by se s ním jednak musel propojit, což ETCS prodraží a zesložití, a jednak zabírá místo, na které by se mohlo to ETCS namontovat. Pokud s tím chtějí jezdit třeba jen po koridoru z Chebu do Ostravy, tak to opravdu nepotřebují. Hajnej: a je něčím nařízené, že při rychlosti do 100 km/h musím mít LVZ na tratích, které jsou tím vybavené? Přišlo by mi úchylné vyžadovat po dopravcích, aby si instalovali systém, který současně Správa železnic považuje za neperspektivní a bude jej rušit.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
|
Mladějov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 23625 Registrován: 3-2007 |
V: Tomu já rozumím, ale když je to jen šotodrb, u kterého "se zdroj nesmí uvést", tak nemá smysl to nějak hlouběji řešit. Považuji za samozřejmé mít na 380 dál národní VZ, pokud tam bude stačit jen kontrola bdělosti a něco to ušetří, mně je to jedno..jen to je zase krok ke snížení bezpečnosti. >je něčím nařízené, že při rychlosti do 100 km/h musím mít LVZ na tratích, které jsou tím vybavené? Nemusím mít na loko kompletní LVZ, stačí kontrola bdělosti. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3761 Registrován: 8-2010 |
Hajnej: Problém u těch 380-tek i 680-tek, co si aspoň pamatuju, byl hlavně ten, že stávající PZB/LZB jaksi absentovalo vůbec nějakým rozhraním k OBU ETCS, což dodavatel hodlal řešit prostou výměnou stávajícího PZB/LZB za "nové" PZB/LZB již disponující příslušným rozhraním - stylem kus za kus - tomu odpovídala logicky i cena. No a u 680-tek se to vyřešilo nakonec tak, že se stávající PZB při retrofittu prostě vyhodilo pryč..."To by totiž dávalo smysl, protože právě atypičnost retrofitu s PZB+LZB mohla být tím, co tak enormně zvyšovalo jeho cenu." |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 640 Registrován: 11-2020 |
Mladějov: Jasně, budu tady uvádět jméno zaměstnance z vedení, od kterého to vím. Jestli chcete na všechno zdroje, tak tady můžete maximálně diskutovat o článcích ze sůrawebu Hajnej: Děkuju, to jsem si neuvědomil. |
Mladějov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 23627 Registrován: 3-2007 |
hj: Já jen podotýkám, že rozvíjet něco na základě pouhého šotodrbu moc nemá smysl (podruhé!). |
Malý_fotograf
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8381 Registrován: 5-2002 |
Vechtr: Není, jak psal Mladějov, stačí kontrola bdělosti, což umí zajistit i zahraniční zabezpečovač, nebo software (u modernějších vozidel). U 380 by ale zachování českého VZ smysl dávalo. Známe, jak to chodí u SŽ s termíny staveb, navíc v národním implementačním plánu je krušnohorská magistrála s ETCS v roce 2030, tendr na levobřežku už se vleče... Řekl bych, že řada 380 po retrofitu by v podkrušnohoří mohla být nasazena dříve než ETCS. Navíc s integrací ETCS s Mirelem nebo LS06 je už celkem dost zkušeností. "Hajnej: a je něčím nařízené, že při rychlosti do 100 km/h musím mít LVZ na tratích, které jsou tím vybavené? Přišlo by mi úchylné vyžadovat po dopravcích, aby si instalovali systém, který současně Správa železnic považuje za neperspektivní a bude jej rušit." Kde mi třeba český VZ přijde nadbytečný jsou motorové jednotky 847. Ty se na trať s kódováním a bez ETCS podívají minimálně. Stejně tak by se do ČR bez lokálního VZ mohly jednodušeji schválit vozidla jako Eurodual, nebo rakouské příměstské jednotky. Z doslechu (zdroj si také bohužel musím nechat pro sebe) jsem slyšel, že na Drážním úřadu se na taková vozidla zatím moc netváří.
• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
• Na každou svini se někde vaří voda. I na mě. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1083 Registrován: 8-2019 |
Myslím si, že DÚ má problém s 173/1995, část II, bod 5.: ... Každé nově schvalované vedoucí drážní vozidlo, při jehož řízení je přítomna pouze jedna osoba, musí být s výjimkou hnacích drážních vozidel určených výhradně pro posun vybaveno funkčním zařízením pro kontrolu bdělosti osoby řídící drážní vozidlo schváleného typu, které může být součástí řídicích obvodů vozidla a zajišťuje při vyhodnocení nečinnosti osoby řídící drážní vozidlo zvukovou výstrahu a následné zastavení vlaku. Vedoucí drážní vozidlo s konstrukční rychlostí větší než 100 km.h-1 určené pro provoz na tratích vybavených traťovou částí vlakového zabezpečovače musí být vybaveno kompatibilní funkční mobilní částí vlakového zabezpečovače podle § 9 této vyhlášky. Má-li být drážní vozidlo provozováno na tratích s řízením drážního provozu pomocí souboru technických zařízení a administrativních opatření pro řízení dopravy na tratích s jednoduchými dopravními poměry, musí být vybaveno kompatibilním technickým zařízením (terminálem) pro zajištění součinnosti. |
Malý_fotograf
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8382 Registrován: 5-2002 |
Poskok: Ano, ale to vozidla vybavená ETCS formálně splňují, představíš-li si za "tratích vybavených traťovou částí vlakového zabezpečovače" tratě vybavené ETCS. Je to sice právní klička, ale jak dříve podotkl Vechtr, je absurdní povinně cpát prachy do neperspektivního zařízení class B.
• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5902 Registrován: 9-2003 |
PRA: LZB absentovalo rozhraním? Člověče, nechtěl vy jste se původně stát vojákem z povolání, vulgo zelenou gunou?
NOBLE BRICKS
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9246 Registrován: 9-2005 |
A když omezím pro CZ infra rychlost vozidla na 100, tak může mít jen KBS? Případně KBS+ETCS?
♥UA
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 13141 Registrován: 5-2002 |
Ano. Pro max. 100 km/h dokonce stačí dva strojvedoucí s GSM-R bez kontroly bdělosti.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1084 Registrován: 8-2019 |
Maly_fotograf: Jasně, mi taky připadá jako kravina rvát do např. rakouského vlaku na 160 km/h český Class B, když bude zajíždět do Brna, ale jenom jsem chtěl ukázat, co bude asi ten problém. |
Malý_fotograf
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8384 Registrován: 5-2002 |
Poskok: Jo, díky. Myslím si totéž. Bude fajn, když tu diskuzi někdo otevře i na vyšších místech, aby se ta možnost schvalovat v ČR vozidla s kompatibilním ETCS ale bez LS otevřela. To by totiž přineslo asi první benefit ze strany interoperability, který by šetřil ekonomické náklady.
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1315 Registrován: 12-2007 |
Předpokládám, že např. Desiro ML ze Summerau do Budějovic je jen otázkou času, Cityshuttle sice nejsou špatné, ale vysoká podlaha a absence klimatizace nebudou vyhovovat ani na jedné straně do nekonečna...
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
|