Diskuse » Železnice » Historie železnic | « předcházející | další » |
Historie železnicdolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
autor | příspěvek |
---|---|
BmbČ
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9488 Registrován: 1-2007 ![]() |
McBain: Zeptám se asi blbě. ![]()
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1616 Registrován: 10-2007 |
Ano, vykukuje tam něco s žebříkem na čele. |
dědek_hank
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5784 Registrován: 7-2017 |
Těžké na váhu nebo obsahově? ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1709 Registrován: 5-2002 ![]() |
![]() "K téhle debatě mám dotaz: co je to za vagon za (elektrickou) lokomotivou? Foceno údajně 1940 (což by asi mohlo být) v Praze na hlavním. " |
McBain
|
|
Administrátor Číslo příspěvku: 27519 Registrován: 5-2002 ![]() |
![]() "McBain: Zeptám se asi blbě. ![]() Dobře, samozřejmě jsem myslel ten vagon řazený za E 465.0, ne ten v pozadí. A vpravo (na přípřeži) není E 436.0, ale E 466.101: ![]() "McBain:Mohl by to být některý vůz z řady ZZ, pro dopravu kusového rychlozboží. Tomu by to Hlavní nádraží odpovídalo." Dík, bylo by k těmhle vozům něco bližšího? Mimochodem lehce vtipné je, že ty ![]() ![]() ![]() |
bre_steg
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 130 Registrován: 8-2024 |
Nevíte prosím někdo, jako podobu mělo vyvažovací závaží na takovéto nákladní váze na nádraží? Na decimálku patří i „olovnice" ukazující, že je váha ve vodorovné poloze, ale nikde jsem to závaží neviděl, vždy chybí. Nemá prosím někdo jeho podobu (fotka, výkres)? Rád bych si udělal repliku. Na bazoši shodou okolností někdo tuto váhu prodává, závaží tam je, ale majitel říkal, že si jeho podobu vymyslel a vysoustružil tak, aby se mu líbilo. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 958 Registrován: 7-2017 |
Za lokomotivou rozhodně není žádný nákladní vůz ZZ. Vůz je oplechovaný, nenese stopy přechodu a má žebřík pro výstup nahoru, takže s největší pravděpodobností nějaký pošťák. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1711 Registrován: 5-2002 ![]() |
Čerpám z knihy: odkaz |
Statistik
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7617 Registrován: 6-2004 ![]() |
Sants: Tak to z té knihy asi čerpáte blbě. Na fotce opravdu nemůže být vůz řady "ZZ". |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1712 Registrován: 5-2002 ![]() |
Byla tady debata o řazení nákladních vozů do osobních vlaků za lokomotivu. Jestli vy na té fotce vidíte důkaz, že to ZZ není a být nemůže, ok, já se přece nehádám. |
McBain
|
|
Administrátor Číslo příspěvku: 27521 Registrován: 5-2002 ![]() |
Dobrá, takže asi víme jaký vagon to není. Existuje tedy nějaká hypotéza co by to mohlo být za vagon? |
Statistik
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7618 Registrován: 6-2004 ![]() |
McBain: třeba libovolný pošťák, to už vám sem psal drake. Je to jen pár pixelů, ale vypadá to, že to je plechové, ploché čelo pravděpodobně neprůchozí, šikmé žebříky pro výstup na střechu, pravděpodobně řazený na konci soupravy... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5070 Registrován: 12-2020 |
Měl bych pár dotazů: - kdy byla uvedena do provozu trať Adorf - Vojtanov - Cheb? Mám dva termíny 1. září nebo 1. listopadu 1865. Který z nich je správný? - kdy byla dána do provozu druhá traťová kolej Vojtanov - Brambach? Uvádí se rok 1877,ale zaznamenal jsem i jiný datum. - kdy byla dána do provozu druhá traťová kolej Brambach - Raun. Uvádí se rok 1872 i 1880? - kdy byla dána do provozu druhá traťová kolej mezi Hrádkem a Žitavou? - kdy skončil provoz přímých peážních vozů Oradea - Satu Mare - Halmeu - Jasiňa - Stanislawów - Černovice? Roku 1938? Za případné odpovědi předem děkuji. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 183 Registrován: 11-2014 |
Vlaky hrůzy - TV reportáž z 5. ledna 1984 Vlaky hrůzy} |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 959 Registrován: 7-2017 |
kdy byla uvedena do provozu trať Adorf - Vojtanov - Cheb? Mám dva termíny 1. září nebo 1. listopadu 1865. Který z nich je správný? 1. listopadu 1865 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5074 Registrován: 12-2020 |
Díky. |
Vámos
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6266 Registrován: 6-2002 ![]() |
Něco k nedávné debatě o řazení služebního vozu. Zrovna se mi dostal do ruky předpis D2 z roku 1962, poslední opravy z roku 1970 (tj. minimálně 1962-1970 to platilo stejně) Možná bych z toho začátku nějak odvodil, že pokud vlak není průběžně brzděn, tak za lokomotivou být musí (zda i z toho mohla být výjimka nevím).
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vše o historii značek v Česku najdete v knize: Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku |
Vámos
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6267 Registrován: 6-2002 ![]() |
A po odeslání mě ještě napadlo, co je v knize "Dopravní služba u Československých státních drah v letech 1918-1939"![]()
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vše o historii značek v Česku najdete v knize: Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 140 Registrován: 2-2016 |
Ty výňatky z předpisů ohledně služebních vozů a vozů návěstních vysvětlují tu problematiku jasně. Děkuji |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 730 Registrován: 7-2017 |
Na konci videa použití motoru MIGu 15 na železničním voze v akci ![]() https://fb.watch/xTd1lNZnIa/ |
BmbČ
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9498 Registrován: 1-2007 ![]() |
Dobrý. ![]()
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2009 Registrován: 5-2010 ![]() |
Chystáme s kamarádem projekt Paměť nádraží. Cílem je zdokumentovat pamětní desky padlých železničářů a vytvořit přehled na jednom webu. Přehled stanic, kde jsou či by měly být pamětní desky na padlé železničáře, je dostupný na této stránce. Pokud máte náměty, kde ještě jsou určitě nějaké pamětní desky, napište nám. Kontakt je přímo v článku. Děkuji moc za případné náměty.
Můj web o Lesnickém Slavínu
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách) Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1348 Registrován: 10-2007 ![]() |
![]() "Cílem je zdokumentovat pamětní desky padlých železničářů a vytvořit přehled na jednom webu." A tento zdroj znáte? Pamětní desky jihomoravských železničářů
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
|
Bw_Ig
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 731 Registrován: 7-2012 ![]() |
Ten zdroj je úplný podvrh neautorizovaných a zcela nepřesných údajů bez archivního bádání. To není možné považovat za zdroj přesných a doloženych údajů. Předpokládal jsem že ten podvrh se před 2 lety podařilo zastavit, aby nešel do tisku. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4353 Registrován: 5-2002 |
Promiňte, ale "Miropiro" píše "Cílem je zdokumentovat pamětní desky padlých železničářů a vytvořit přehled na jednom webu." Nikoliv třeba "zdokumentovat příběhy padlých železničářů". Fakt, že někde visí deska obsahující seznam padlých železničářů je jednoznačný a nevyžaduje "archivní bádání". Až v pátém a šestém bodu se píše: "Vypsat z desek jména a vytvořit seznam všech padlých železničářů. U těch, kde získáme informace vytvořit příspěvek, za jakých okolností položili svůj život." A autoři zatím nijak nespecifikují, jak hodlají postupovat. Takže není nutné někomu něco podsouvat a pak se rozčilovat nad vlaastním podsuvem. Miropiro: V Klatovech je určitě a časem dodám fotku desky z míta, které je nedaleko nádraží, ale "ajznpoňáka" se týká.
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3985 Registrován: 7-2005 |
Něco podobného podněcoval před XX lety k nějakému kulatému "pětkovému" výročí i p.Jakl z Vojenského historického muzea. Myslím, že v první řadě řešil Pražské povstání a pak i ty železničáře k danému tématu. Ale jen ty seznamy, kde jsou dané desky. Podněty k jejich instalaci řešily jednotlivé stanice, schvalovala to ředitelství a centrálně to evidovalo ministerstvo. Pokud si pamatuji, tak k těm v obvodu olomouckého ředitelství jsem viděl i spis. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 327 Registrován: 7-2017 |
Miropiro: V Olbramovicích deska byla u vchodu do dopravy, zda je tam i po rekonstrukci stanice zjistím a nafotím. |
jagg
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1323 Registrován: 5-2012 |
Spolek pro vojenská pietní místa na svých stránkách postihuje mnohá taková železničářská pamětní místa. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3987 Registrován: 7-2005 |
tak je i spis v ředitelství Praha - karton 742 - 135-I-návrh na pamětní medaile, Dvořák Bohumil-pamětní medaile, II-vrácení tiskopisu z jednotek, které žádné pamětní desky neinstalovaly, III-seznamy pomníků a pamětních desek železničářů, kteří zahynuli v době války, místa instalace, 37 ks fotografií; tak už jen vyrazit do archivu na Chodovec..... |
Bw_Ig
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 732 Registrován: 7-2012 ![]() |
Když Zde... začal, tak já něco přidám, ještě větší balík - MZA Brno fond H685: ka 447 Pamětní desky Seznam zaměstnanců dráhy padlých, umučených a zabitých v obvodu ŘSD Brno; č.j. 1317/1 – 1317/45-VII/46 Spisy obsahující řešení celkové problematiky pamětních desek zabitým umučených a padlým železničářům. Dotazování na odbojovou činnost a zjišťování skutečností úmrtí těchto železničářů a návrhy na jejich zařazení na pamětní desky. Spisy vedeny podle stanic a jmen padlých železničářů v jednotlivých služebnách (1945-1946); č.j. 1374/1 – 1374/41-VII/46 Spisy obsahující řešení celkové problematiky pamětních desek zabitým umučených a padlým železničářům. Spisy vedeny podle stanic (např. Hradčovice, Prostějov, Brno, Holubice, Telč, Jihlava, Dačice, Třešť, Kostelec u Jihlavy, atd.) a jmen padlých železničářů v jednotlivých služebnách (1945-1946); č.j. 2347-VII/46 Soukromé pamětní desky železničářům; č.j. 1297-VIII/48 Soukromé pamětní desky železničářům; Ale v MZA budete mít jeden problém - předarchivní péče vám tento karton nepředloží, protože jsou tam osobní údaje (nějaký zákon GDP... nebo tak nějak). Já jsem jej měl ještě v době před tímto zákonem, tak vím co tam je, a je toho hodně moc. Každá osoba na pamětní desce byla prověřena, tedy je tam její osobní personální spis i výpovědi svědků - to už je opravdu síla. Ale hned se dozvíte to podstatné, že se už tehdy do toho mluvila KSČ. A pak zjistíte, že na deskách jsou mnohdy jména co tam vůbec nepatří... Ale byl "ve straně", tak se tam musela dát. A nebo, že ta osoba nepadla nebo neumřela násilnou smrtí do 9.5.1945, ale mnohdy i několik dnů i týdnů později, za zcela jiných (dosti zajímavých) okolností. atd. Jo a lepší je to i doma u počítače pročítat digitalizované SSK - Sbírku staničních kronik - tam toho je! i s fotkami. Ale opět nutno tyto údaje ověřit, hlavně ty jména. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4356 Registrován: 5-2002 |
Zeptám se - dal byste tam někoho, kdo zemřel třeba koncem května 1945 v Terezíně na tyfus? Nebo v listopadu 1945 v důsledku tří let v Mauthausenu? Zřejmě ne, když píšete o padlých nebo zemřelých násilnou smrtí do 9. 5. 1945. Jenže ony ty desky jsou obvykle nadepsány obecněji než slovem "padlí"... Oni si tu vzpomínku zaslouží i jiní. Ti, co se o ty desky po válce starali holt netušili, že o 80 let později bude mít někdo jiný názor... Znal jsem jednoho železničáře, který strávil v koncentráku tři roky za "šmelinu", následky si nesl do smrti. Nebyl to žádný odbojový pracovník. Což nebyli ani ti, kteří zahynuli při bombardování "jeho" nádraží. "Šmelinář" je přece zavrženíhodný člověk, že? Jenže, byl by šmelinářem, kdyby nebylo okupace? A kdyby ho nezavřeli, ale zabila by ho bomba, tak by měl "právo" na místo na desce? Ony ty hodnoticí soudy dělané v roce 2025 jsou podle mne hodně mimo. Stavíte se intelektuálně na stejnou úroveň, jako ty dvě aktivistky, které před nějakým časem polily sochu W. Churchilla nějakou barvou, protože "to byl kolonialista". Nebo na úroveň progresivistů odstraňujících pomníky generála Konfederace R. E. Lee. A to mne mrzí, protože vaše příspěvky a články jsou jinak vždy zajímavé.
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
|
Bw_Ig
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 733 Registrován: 7-2012 ![]() |
A právě ti zemřelí po návratu z koncentračních táborů jsou v navrhovych seznamech z konce roku 1945, skrtnuti červenou tužkou. Bude lepší ty spisy nikdy neotevirat. Ať zůstanou kde jsou. Lepší anonymní jména na desce, než zveřejnění minulosti. Je to stejné jako spisy KRO. (Příspěvek byl editován uživatelem Bw_Ig.) |